Bölümün Tanıtımı


 

 

Bölümün Tanıtımı

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılında özel yetenek sınavı ile öğrenci alarak eğitim-öğretim faaliyetine başlamıştır.

Geleneksel Türk Sanatları Bölümü, ana sanat dalları içeriğinde yer alan kültürel mirasın tarihsel, sanatsal ve teknik temellerini öğrencilere aktarmakta, bu birikimin korunması, geleneksel ve modern üretim teknikleri ile doğru bir şekilde üretilmesi ve yorumlanması için yol gösterici olmaktadır.

Geleneksel Türk Sanatları programında, YÖK temel dersleri, alana yönelik teorik ve uygulamalı dersler yer almaktadır.

Öğrencilerimiz lisans eğitiminde kitap sanatlarından hat, tezhip, kaat’ı, minyatür, ebru, cilt sanatı, kalemişi, dokuma sanatları, çini sanatı, baskı sanatları, keçe uygulamaları, cam sanatı gibi birçok dersin yanısıra temel sanat eğitimi, fotoğraf, tasarım dersleri, Türk süsleme desenleri, bilgisayar destekli tasarım, Türk halk bilimi, sanat tarihi, mitoloji, Osmanlıca gibi dersleri ve son sınıfta diploma projesi dersinde tez çalışmasını tamamlayarak mezun olmaktadırlar.

Mezunlarımız, formasyon derslerini tamamladıkları zaman öğretmen olarak atanabilmektedirler. Bunun yanı sıra kültür bakanlığı, kütüphaneler, müzeler, tasarım atölyelerinde iş imkanına sahiptirler. İlgili ve resmî kurumlarda, arşivlerde, restorasyon çalışmalarında, sanatçı ve tasarımcı olarak; tasarım ajanslarında, tanıtım sektöründe çalışabilecekleri gibi kendi atölyelerinde ya da özel atölyelerde sanatçı veya tasarımcı olarak çalışabilirler.

 

MİSYON

Geleneksel Türk Sanatları alanında lisans eğitimi ve öğretimi vermek. Geleneksel sanatların özgün yapısını koruyarak, günümüz bilimsel, sanatsal ve teknolojik gelişimleri benimsemiş, bilimsel ve estetik vasıflarla donatılmış, geçmişi ve bu günü kaynaştırabilen, ulusal ve uluslararası düzeyde sanatsal değeri yüksek kültürel değerlerini yansıtan eserler yaratabilen, çok yönlü, araştırmacı, yetenekli, istikrarlı, özgün, bilinçli, nitelikli, yaratıcı ve Türk Sanatını korumak, yaşatmak, gelecek kuşaklara aktarılmasında görev alacak özgüveni yüksek sanatçılar/araştırmacılar yetiştirmektir.

 

VİZYON

Evrensel değerlerle, geleneksel değerleri bütünleştirerek, sanat eğitimiyle birlikte, bilgi birikimi, teknik bilgi ve donanımını kendi yeteneğiyle bütünleştirerek, araştıran sorgulayan ve geleneksel sanat ve tasarım alanlarına özgün ve estetik yaklaşımlarla katkı sağlayan, kendi alanında yetkin bireyler yetiştirmek temel vizyonumuzdur.

 

DEĞERLER

-Kültürel değerlere duyarlı saygılı olmak

-Sevgi, saygı, hoşgörü sahibi olmak

-Yaratıcılık, estetik duyarlılık, yenilikçilik, üretkenlik, etik değerlere sahip olmak

-Disiplinler arası yaklaşım

-Akademik ve sanatsal özgürlük

-Paylaşıma ve iş birliğine açık olmak, katılımcılık

-Kolektif çalışma bilinci

-Çalışkanlık ve üretkenlik

-Disiplinler arası yaklaşım

-Toplumsal sorumluluk

-Çevre bilinci, farkındalık